• Voor iedere thuiskok
  • Toegankelijke recepten
  • Verrassend comfort food

Bloemkoolsoepje

7 januari, 2016

Vandaag in de spotlight: de bloemkool! Een groente die bij veel mensen niet op het wekelijkse boodschappenlijstje te vinden is. Bloemkool is namelijk ouderwets, saai en brengt bij sommigen zelfs jeugdtrauma’s aan de eettafel weer naar boven. Dat is jammer, met bloemkool kun je namelijk ontzettend veel doen. En niet voor niets wordt de bloemkool tegenwoordig een superfood genoemd. Dat hoeft natuurlijk niets te betekenen, want ook van zogenaamde superfoods moet je niet teveel snoepen, maar een kijkje in de voedingswaarden zegt genoeg: dit is een blijvertje. Onderzoekers hebben zelfs vastgesteld dat bloemkool de hersenfunctie kan verbeteren. Je bent dus niet alleen slim als je het eet, je wordt er ook nog eens slimmer van! Genoeg redenen dus om de bloemkool eens uit te nodigen op visite in jouw keuken. En om er iets speciaals van te maken is er helemaal niet veel nodig. Kijk maar naar dit soepje: is het niet bijna te mooi om op te eten? Maar doe toch maar wel, want deze volle smaak wil je echt niet missen. En omdat ik soja room heb gebruikt in plaats van slagroom mag je ook best een wat voller kommetje nemen. Aantrekkelijker dan dit wordt het niet. Dus geef jezelf een duwtje waar nodig, sla die bloemkool in en verras jezelf!

Ingrediënten (2 personen):

  • 350 gram bloemkool
  • 500 ml groentebouillon
  • 80 gram soja room (alpro)
  • 2 tl citroensap
  • boter
  • 2 stengels lente-ui
  • 1 el zonnebloempitten
  • 1 el gehakte blanke amandelen
  • peper & zout

Zo maak je het:

Was de bloemkool en verdeel deze in roosjes. Verhit boter in een kookpan en bak de bloemkoolroosjes kort mee. Voeg dan de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de bloemkool in ca. 10 minuten gaarkoken.

Snijdt ondertussen het groen van de lente-ui in ringen.
Rooster de zonnebloempitten en de amandelen in een pan totdat ze goudbruin zijn. Breng op smaak met peper en zout en zet aan de kant.

Pureer de soep met een staafmixer of mix het in een blender (let op: laat de soep dan eerst wat afkoelen).
Meng de soja room en de citroensap door de soep. Breng op smaak met peper en zout.

Roer een gedeelte van de lente-ui door de soep. Verdeel de soep over kommetjes en garneer met de overige lente-ui en de zonnebloempitten en amandelen.

Eet smakelijk!

Ga terug