• Voor iedere thuiskok
  • Toegankelijke recepten
  • Verrassend comfort food

Cranberry-Maanzaad Kerststol

17 december, 2015

Ho Ho Ho, kerstmis komt eraan! En dat betekent een en al gezelligheid met familie en vrienden (en stiekem natuurlijk ook cadeautjes). Maar niet alleen daarom is december voor mij de maand van het jaar. Het is natuurlijk ook de maand van het vele lekkere eten! Sinterklaas is nog niet vertrokken met al zijn pepernoten en de eerste lading kerstkoekjes wordt bij ons thuis al gebakken. Dit is de tijd waarin je je culinaire ader kunt ontdekken, of nog verder uit kunt breiden. De boeken, supermarkten en blogs staan namelijk vol met feestelijke en spectaculaire recepten. Toch kom ik met kerst altijd uit op dezelfde klassiekers. Sinds ik mijn eigen mes en vork kan vasthouden eten we bij mijn ouders thuis gevulde eend met rode kool, en staat er bij mijn oma voor de hele familie zuurvlees (ode aan de Limburgers onder ons) op tafel. Een andere klassieker waar ik van blijf eten is de kerststol. Dit jaar probeerde ik die eens zelf te bakken. Maar een recept is natuurlijk niet Maike’s Eetblog-proof als ik er niet mijn eigen draai aan geef. Ik besloot de amandelspijs te laten voor wat het is, en te gaan voor een verrassende vulling met cranberry en maanzaad. En dat is verrassend goed uitgepakt! Het is dan wellicht niet het meest healthproof receptje op mijn blog, maar de smaak en het feit dat het voor de Kerst is maakt een hoop goed.

Zoals je op de foto kunt zien heb ik van de ingrediënten hieronder 1 grote kerststol gemaakt. Hij werd echter iets groter dan verwacht (lees: bijna te groot voor de oven), dus raad ik je aan er 2 kleinere stollen van te maken.

Ingrediënten (voor 2 kerststollen):

  • 500 gram (spelt)meel
  • 1 pakje gist
  • ½ citroen
  • 125 gram suiker
  • 450 ml halfvolle melk
  • 1 ei
  • 80 gram boter op kamertemperatuur
  • zout
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 150 gram maanzaad
  • 100 gram gedroogde cranberry’s
  • poedersuiker

Doe het meel in een beslagkom en meng met de gist. Voeg 100 gram suiker, 200 ml melk, 60 gram cranberry’s, het ei, de boter en een snufje zout toe. Was de citroen en rasp de schil boven de beslagkom. Voeg ook een kneepje citroensap toe. Meng het geheel met een mixer of met je handen tot een glad deeg. Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek.

Ondertussen kun je aan de vulling van de kerststol beginnen. Verhit 250 ml melk samen met 25 gram suiker en de vanillesuiker in een steelpannetje. Als de melk kookt kun je het maanzaad toevoegen. Breng dit nogmaals aan de kook en draai dan het vuur uit. Laat het mengsel ongeveer 30 minuten weken. Roer tot slot de overgebleven cranberry’s door het mengsel.

Kneed het deeg nogmaals goed door. Verdeel het in twee stukken, en rol ieder stuk uit tot een stuk van ongeveer 10 x 15 cm. Verdeel de vulling over de twee stukken deeg (laat een rand van 2 cm vrij). Vouw de helft van het deeg over de vulling, en de andere helft daaroverheen. Bestrooi met een beetje meel en laat de kerststollen nog 1 uur rijzen onder een theedoek.

Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de kerststollen ongeveer 50 minuten in de oven. Laat ze daarna afkoelen op een rooster en bestrooi ze, als ze bijna afgekoeld zijn, met poedersuiker.

Fijne zoete kerst!

Ga terug