• Voor iedere thuiskok
  • Toegankelijke recepten
  • Verrassend comfort food

De 6 leukste restaurants in Rome

30 januari, 2016

Iets langer dan een maand geleden bedachten mijn vriend en ik dat het wel eens tijd werd voor onze eerste gemeenschappelijke vakantie. De plaats van bestemming was al snel duidelijk: Rome. Binnen no time waren de vliegtickets en het hotel dan ook geboekt en kon de voorpret beginnen. Maandag, 18 januari, was het dan zo ver. Om 05.15 uur ging de wekker (je moet er iets voor over hebben), stapten we in de trein naar Schiphol, om vervolgens in de middaguren bij ons hotel aan te komen. Op dit punt wil ik mijn reisverslag graag onderbreken voor een moment schaamteloze reclame. Want Hotel Hiberia is een echte aanrader onder de stadshotels in Rome! Door de centrale ligging kun je alle bezienswaardigheden in Rome te voet bereiken en kun je tussendoor zelfs nog even je benen te strekken op het grote comfortabele hotelbed. Dat hadden wij wel nodig met “efficiënte” als sleutelwoord voor onze stedentrip. Als je maar 4 dagen hebt om dit openluchtmuseum te verkennen ontkom je niet aan zere voetjes, maar als je in ruil daarvoor zoveel prachtige gebouwen ziet die je zoveel vertellen over de geschiedenis van de stad is dat het meer dan waard. Als wasechte toeristen on tour bezochten we, gewapend met een selfiestick en een camera, het Colosseum, het Forum Romanum, Vaticaanstad, Engelenburg en diverse kerken en parlementsgebouwen. Maar we verkenden de stad ook op eigen houtje waardoor we kleine maar bijzondere ontdekkingen deden. Naast al die architectonische en historische ontdekkingen mochten de culinaire ontdekkingen natuurlijk ook niet ontbreken. Eens een foodie altijd een foodie, en dus ging ik los op al het lekkers dat de Italiaanse keuken te bieden heeft. Nooit eerder heb ik in 4 dagen zoveel pizza’s en pasta’s voorbij zien komen, en nog steeds kreeg ik er geen genoeg van. Iets ander zul je in de straten van Rome ook nauwelijks tegenkomen. Dit is waar Italianen van houden. Wie kan het ze kwalijk nemen? Toch is ieder restaurant anders en heeft zijn eigen charme. Zo heb ik gegeten in de meest uiteenlopende restaurants, waarvan ik jullie graag een indruk geef!

IMG_7511

Rond de middaguren kwamen wij uitgehongerd aan in ons hotel midden in het centrum van Rome. Ideaal, want enkele straten verder, in het verlengde van de Trevifontein, liggen volop restaurants. Zo belandden wij bij Da Brunello a Rosa Rosae (Via di Pietra 88 ), een klein gezellig restaurantje in authentieke stijl. Als je van pizza met extra veel kaas houd ben je hier aan het juiste adres! En ook voor een lekker glas wijn op aanraden van de ober kun je aan de kleine tafeltjes van da Brunello aanschuiven.

Diezelfde aIMG_1237vond moest er natuurlijk weer gegeten worden, maar een Italiaanse maag kweek je niet in één dag. Hele grote honger hadden we niet, en dus gingen we op zoek naar een restaurant voor een “snelle hap” in Italiaanse stijl. Onze ogen waren echter groter dan onze maag, en dus eindigden we met het toeristen menu bij Ristorante La Scuderio, bestaande uit bruschetta als voorgerecht en een pizza naar keuze. Daar at ik de lekkerste pizza frutti di mare in tijden, belegd met verse mosselen en garnalen. De muziekzender op de grote televisie doet helaas een beetje afbreuk aan de sfeer, maar voor zo een lekker menu met zo een schappelijke prijs wil ik dat graag over het hoofd zien.

Al die toeristische uitjes vragen nogal wat energie van je, en een stevige maaltijd in de middag is daarom een absolute pre. Omdat we toch langs ons hotel moesten besloten we wederom in de buurt van de Trevifontein te gaan lunchen. Dit keer viel ons oog op restaurant L’Arcano (Via dei Pastini/Via delle Paste 102). Waarom? Omdat ze hier hamburgers serveren! Een welkome afwisseling tussen al die pizza en pasta door, die nog goed bleek te smaken ook. Zelf ging ik toch voor de risotto, wat ook een goede keuze bleek te zijn. En qua stijl? Het restaurant lijkt op het eerste gezicht wat chiquer dan de meeste restaurantjes in de buurt, maar alsnog kun je er heel gezellig zitten en voor een normale prijs lekker eten.

Aan de rand van Vaticaanstad, bij de ingang van de Vaticaanse Musea, liepen wij recht op een uiterst vrolijke knul af. Onze buikjes waren inmiddels weer flink aan het knorren, en dat moest hij vast gehoord hebben. Vol enthousiasme wees hij ons op de kaart van restaurant Francesco I (Via Germanico 5/7), een plek waar we volgens hem écht moesten gaan eten. De kaart sprak ons aan, vooral wat de prijzen betrof. Rondom Vaticaanstad kunnen de prijzen in restaurants namelijk weleens flink oplopen, maar hier was daar niets van te merken. We gingen zitten op het buitenterras en even later verschenen er twee pizza’s funghi voor onze neus. Die hadden een extra dunne krokante bodem die het extra lekker maakte. Daarna konden we er weer flink tegenaan.

IMG_1464En dan nu mijn absolute hoogtepunt op culinair gebied! Als je Rome puur wilt beleven, dan moet je echt bij restaurant Taberna (Via del Lavatore 36) gaan eten. Door de adembenemende muur- en plafondschilderingen dineer je als het ware in een groot schilderij, en dat allemaal bij kaarslicht en live vioolmuziek. RoIMG_1468mantischer kan het haast niet. Voor een sfeerimpressie kun je het filmpje op mijn Facebook pagina bekijken. Als je hier gaat eten zul je wel een wat groter budget nodig moeten hebben, maar dat is het meer dan waard. Wij gingen voor een pastagerecht als voorgerechtje, gevolgd door een verrukkelijke steenoven pizza en een torentje van tijgergarnalen gebakken in peterselie. Helaas was voor het dessert geen plek meer, maar ik heb me laten vertellen dat die hier ook puur genot zijn. Dit diner gaat zeker de geschiedenis in als een van mijn beste diners ooit.

Op onze dag van vertrek moest er natuurlijk nog een laatste keer worden genoten van de Italiaanse specialiteiten. We lunchten in de buurt van het Pantheon, bij Hosteria de Pastini (Via dei Pastini 126/128). Een mooi en groot restaurant met een heerlijke Italiaanse sfeer. Een groot pluspunt is dat je pastagerechten hier ook als hoofdgerecht kunt bestellen, in tegenstelling tot de meeste restaurants in Rome. Als echte pastaliefhebber greep ik mijn kans en ging voor een pasta carbonara, een echte aanrader! Maar ook de pizza van mijn vriend, die nauwelijks op het grote bord paste was een afscheidsetentje waardig.

Je ziet, we hebben aardig goed geleefd die week. En als jij van plan bent binnenkort ook naar Rome te gaan, dan weet je in ieder geval waar je goed kunt eten. Dat is belangrijk, want lekker eten maakt je vakantie nog duizend keer beter!

 

Ga terug