• Voor iedere thuiskok
  • Toegankelijke recepten
  • Verrassend comfort food

Falafel

1 maart, 2016

Ik hou van vlees. Ik zou niet zonder willen en kunnen. Toch vind ik dat het af en toe geen kwaad kan om mijn gebakken vleesje in te ruilen voor een vegetarisch gerecht. Meestal kies ik dan voor een vegetarische pasta, boordevol groentjes. Maar het leven bestaat (helaas) niet alleen uit pasta, en een beetje afwisseling kan geen kwaad. Natuurlijk zijn er nog genoeg lekkere opties, waaronder dit pareltje uit de Libanese keuken: falafel. Dit zijn gekruide balletjes met als basis kikkererwten. Deze balletjes hebben een heuse geschiedenis, aangezien er wordt gespeculeerd dat zij zijn bedacht in Egypte om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen. Gelukkig is de falafel inmiddels ook in het Westen lekker ingeburgerd en kun je het gewoon kopen in de supermarkt. Of zelf maken! Dat is namelijk hartstikke makkelijk en leuk om te doen. Zonde dat ik dit niet eerder heb gedaan, want al die smaakversterkers van die supermarktballetjes heb je helemaal niet nodig om die kruidige smaak te evenaren. Probeer het zelf!

Ingrediënten (ongeveer 20 balletjes):

  • 400 gram kikkererwten uit blik
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 2 tl komijn
  • 2 tl koriander
  • 1 ei
  • 1 hand verse peterselie
  • 4 el citroensap
  • peper & zout

Zo maak je het:

Snijdt de ui en knoflook klein. Verhit vervolgens een scheutje olie in een pan en bak de ui en knoflook samen met de komijn en koriander totdat de ui zacht wordt.

Doe het uimengsel samen met de kikkererwten, het ei, de peterselie en citroensap in een blender. Mix het geheel tot een glad mengsel. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Vorm kleine balletjes van het mengsel. Verhit een flinke scheut olie in een pan (je kunt de pan van het uimengsel gebruiken voor wat extra smaak). Bak de balletjes totdat ze rondom bruin zijn.

Eet smakelijk!

Ga terug