• Voor iedere thuiskok
  • Toegankelijke recepten
  • Verrassend comfort food

Frisse risotto met asperges

13 september, 2015

De Italiaanse keuken, wie houdt er niet van? Van antipasti tot zabaglione, pizza in alle soorten en maten, pasta in alle geuren en kleuren, tiramisu die je hart laat smelten, en ga zo maar door. Een smaakvolle en smeuïge risotto mag daar natuurlijk niet ontbreken. Helaas vind ik dat risotto vaak erg zwaar valt, waardoor je na het opsmikkelen van je bord alleen met heel veel wilskracht en grote moeite nog van de bank of komt. Of in het ergste geval van de stoel in het restaurant. En dan bestel je natuurlijk nog een heerlijk deserto di mamma, want de risotto moet toch nog zakken en voor een toetje is altijd plek, toch? Of die knoop van je broek het einde van de avond nog gaat halen is van latere zorg.
Voor iedereen die zich nu aangesproken voelt presenteer ik hieronder de ideale oplossing. Smaakvol en smeuïg? Zeker. Maar vooral erg licht en verfrissend. mamma mia!

Ingrediënten voor 1 portie:

  • 80 gram risottorijst
  • 1 ui
  • 1 blokje groentebouillon
  • 100 gram groene aspergetips
  • 1 citroen
  • 1 kipfilet
  • eventueel 20 gram parmezaanse kaas of een blokje blokje boter

Aan de slag in de keuken:

Los de groentebouillon op in kokend water. Zodra deze kookt kun je het vuur uitzetten en een deksel op de pan doen om het warm te houden.
Fruit de ui samen met de risottorijst tot dat de korrels glazig worden. Voeg dan beetje bij beetje de groentebouillon toe, totdat de rijst voldoende vocht heeft opgenomen en lekker smeuïg is.*

Was ondertussen de aspergetips af. snijdt de kipfilet in dunne reepjes** en bestrooi deze naar smaak met peper en zout.

Verwarm twee pannen met olie wanneer de risottorijst bijna klaar is. Bak in de ene pan de kipfilet totdat deze goudbruin en gaar is.
Bak de aspergetips ongeveer 4 minuten in de andere pan. Besprenkel deze in de laatste minuut met een beetje citroensap.

Voeg tot slot citroenrasp en eventueel parmezaanse kaas of een blokje boter toe aan de risotto. Roer dit goed door en laat dit met de deksel op de pan nog 5 minuten staan.

Voeg alles samen op een bord en eet smakelijk!

*De tijd die de risottorijst nodig heeft om te garen is afhankelijk van de soort rijstkorrel. Kijk daarom achter op de verpakking welke tijd voor jou van toepassing is.
**Om mooie rechte en dunne plakjes te kunnen snijden kun je de kipfilet van te voren even in de vriezer leggen.

 

Ga terug