• Voor iedere thuiskok
  • Toegankelijke recepten
  • Verrassend comfort food

Gevulde pompoen

1 oktober, 2015

Toen ik vanochtend opstond herinnerde mijn telefoon mij eraan dat het alweer 1 oktober is. Het jaar vliegt voorbij, en zo dus ook de bladzijdes van mijn mooie herenkalendar. Het werd tijd om afscheid te nemen van september-Roger Saro en oktober-Fabian te verwelkomen op mijn muur. Oktober is niet alleen de maand waarin de herfst voor mij gevoelsmatig écht is begonnen, maar ook de maand waarin er culinair heel wat te ontdekken valt. Nog 1 maand te gaan en het is alweer Halloween, en dat betekent dat de nepspinnen, griezelmaskers, en kilo’s snoep om aan de trick te ontkomen je haast om de oren vliegen. Nou ben ik niet zo van het griezelen en de treat laat ik graag staan, maar Halloween brengt ook voor mij iets moois met zich mee: de pompoen. Terwijl iedereen zijn best doet om zijn pompoen om te toveren in een griezel-groente, ontvoer ik de mijne liever naar de keuken. Pompoen is namelijk hartstikke lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. Dat komt omdat pompoen van zichzelf geen hele sterke smaak heeft, maar in combinatie met de juiste ingrediënten verandert in een ware smaaksensatie. Zodat jullie je daar zelf van kunnen overtuigen wil ik graag mijn favoriete pompoen-recept met jullie delen. Het is onwijs lekker, onwijs leuk om te maken en het resultaat ziet er ook onwijs leuk uit. Hiermee tover je het beste van de herfst en van Halloween op je bord, en het is helemaal niet griezelig! Oh, het is trouwens ook nog eens gezond. Zo heb je in een handomdraai een verantwoorde treat, gegarandeerd zonder trick!.

Ingrediënten voor 1 gevulde pompoen:

  • 1 kleine pompoen (Zorg dat je een pompoen kiest die rechtop kan blijven staan)
  • 150 gram rundergehakt (rauw)
  • 50 gram rijst
  • 5 kleine champignons
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ blikje tomatenblokjes
  • 30 gram feta
  • Provençaalse kruiden (tijm, oregano, rozemarijn, peterselie, dragon)
  • peper en zout

Zo maak je het:

Begin door aan de bovenkant van de pompoen een kleine “deksel” uit te snijden. Bij een kleine pompoen gaat dit het makkelijkst door hem op de zijkant te draaien en er simpelweg het topje vanaf te snijden met een scherp mes. Bewaar de deksel. Verwijder vervolgens alle pitten uit de pompoen en laat het vruchtvlees zitten.

Kook de rijst beetgaar (hij gaart later in de oven verder) en giet af.
Snipper de ui en snijdt de champignons in plakjes.
Meng in een kom de rijst, het gehakt, de champignons, de gesnipperde ui, de geperste knoflook, de tomatenblokjes en de feta. Voeg hier vervolgens naar eigen smaak de Provençaalse kruiden, peper en zout aan toe. Zorg dat het geheel goed gemengd is.

Vul het mengsel vervolgens in je ontpitte pompoen en duw het gerust een beetje aan. Leg de pompoen-deksel erop en zet het geheel in een ovenschaal. Bedek de bodem van de ovenschaal met een laagje water.

Zet de ovenschaal gedurende 50-60 minuten in de voorverwarmde oven op 200. Controleer tussendoor of het water niet verdampt is en vul zo nodig bij. Om te controleren of je pompoen al gaar is kun je er het beste met een prikker of een vork in prikken. Als het vruchtvlees zacht is kun je de pompoen eruit halen en is het tijd om te smullen.

Tip: Als je pompoen niet goed rechtop blijft staan kun je ook aan de onderkant het topje eraf te snijden, maar kijk uit dat je niet door het vruchtvlees heen snijdt.

Eet smakelijk!

Ga terug