• Voor iedere thuiskok
  • Toegankelijke recepten
  • Verrassend comfort food

Keto dieet – week 1

16 mei, 2016

Als iemand een maand geleden tegen mij had gezegd dat ik geen pasta, brood en fruit meer mag eten had ik hem keihard uitgelachen, terwijl ik nog een keer extra pasta pesto in mijn diepe pastabord zou opscheppen. Je zou je dus af kunnen vragen wat er mis is gegaan. Wat heeft mij bezield mijn favoriete dingen op aarde links te laten liggen om een koolhydraatarm dieet te starten?

In eerste instantie kan ik de schuld afschuiven op mijn partner in crime, die aan een “90 day body change” programma is begonnen bij een personal trainer. Omdat ik hem daar natuurlijk in wil steunen én omdat ik geen zin heb om twee ontbijten, twee lunches en twee avondmaaltijden per dag te bereiden leek het me niet meer dan logisch om dan maar “gewoon mee te doen”. Maar het is meer dan dat. Ik zie het als een experiment met mijzelf. Hoe ver kan ik gaan? Hoe streng kan ik voor mijzelf zijn? Wat doet het met mijn lichaam? Wordt ik er sterker door? Dit zijn vragen die ik mijzelf ben gaan stellen, en waar ik maar al te graag het antwoord op wil weten.

koolhydraatarm dieet Maike's EetblogEn dus begon ik aan mijn 12 weken low carbs dieet, ofwel het keto dieet. Wat betekent dit? In het kort houdt dit in dat mijn maaltijden grotendeels baseren op eiwitten en vetten. Koolhydraten en suikers moet ik zo veel mogelijk vermijden. Dit betekent dat ik op een dag zo’n 400 tot 600 gram vlees, rond de 5 eieren, massa’s magere kwark (zonder iets erin!) en heel veel groenten eet. Opgeteld moet dit uitkomen op zo’n 2000 calorieën per dag: zo’n 300 meer dan mijn dagelijkse energiebehoefte. Ik val dus niet af, maar kom hopelijk aan in spiermassa!

 

Inmiddels ben ik hier ruim een week mee bezig. In deze week heb ik enkele downs beleefd, maar vooral heel veel ups. Mijn grootste nederlaag vond al plaats op dag 2 (oh, zo slecht). Het was moederdag, we zaten bij oma op de bank en de lekkerste taart van omstreken (ik overdrijf niet) stond klaar. Ik nam een stukje, of twee. Het was ontzettend lekker, maar toch voelde ik mijn geweten al knagen. Ben ik dan echt zo zwak? Voordat ik aan dit dieet startte had ik met mezelf afgesproken op feestjes en speciale gelegenheden niet te streng voor mezelf te zijn. Maar op dag 2 merkte ik dus al dat dit voor mij niet ging werken: het is alles of niets. Ik besloot voor alles te gaan, en sindsdien ben ik niet meer te stoppen.

Lunch en avondeten gaan me makkelijk af. Lekkere salades, omelet-clubsandwiches, bloemkool Bloemkool Sushi Maike's Eetblogsushi (ja echt!) en vleesspiesjes gaan er met gemak en veel plezier in. Wat ik vooral mis is mijn bakje havermout met een banaantje in de ochtend. In plaats daarvan begin ik de dag met 5 gekookte eieren. Althans, dat heb ik 3 dagen volgehouden. Op dag 4 deed mijn lichaam veel moeite om het ei buiten te houden, en dus stapte ik over op gebakken eieren of droge kwark. Dit is zeker een verbetering, maar weegt niet op tegen mijn truttige havermout ontbijt. Maar de aanhouder wint en het wordt vast een keer beter..

Dat was wel even genoeg update, mijn hamburger zonder broodje ligt op me te wachten. Voor meer updates en foto’s kun je altijd een kijkje nemen op mijn facebookpagina of Instagram.

Ben je benieuwd naar het “90 day body change” programma? Neem dan een kijkje op de website van Max Fit!

Liefs Maike

Ga terug