• Voor iedere thuiskok
  • Toegankelijke recepten
  • Verrassend comfort food

LEF – Elst

1 november, 2015

Weten jullie waar ik afgelopen week volledig in de watten werd gelegd? Bij restaurant LEF, oftewel Leon en Femke, in Elst. Mijn smaakpapillen maakten die avond kennis met een geheel nieuwe dimensie, en ik begin spontaan te watertanden als ik hieraan terugdenk. Ik ben volledig in mijn nopjes, en hieronder lees je waarom.

De sfeer

Sinds het voorjaar van 2015 is Elst een restaurant dat het in alle opzichten waard is om te bezoeken rijker. Het oude boerderijhuisje in het hartje van het dorp is omgetoverd in een restaurant waar je je helemaal thuis voelt. Het meubilair is eenvoudig gehouden, met witte stoelen, houten tafels en hier en daar een roze kleur-accentje. Meer is er ook niet nodig, want waarom zou je de aandacht willen afleiden van de heerlijke gerechten die even later op die tafels zullen verschijnen? Door de aangebouwde serre oogt de ruimte open, helder en modern. De sfeer is zowel chique als informeel en heeft een vriendelijke uitstraling, net als het team van LEF. Met veel enthousiasme zijn we die avond bediend worden. Femke doet het geweldig als gastvrouw. Met veel passie vertelt ze wat er zojuist op de tafel is gearriveerd. En dan heb ik het niet alleen over het eten, want ook de wijn speelt bij LEF een hoofdrol. Hier weten ze precies welke wijn van de uitgebreide wijnkaart jouw gerecht naar een nog hoger niveau zal tillen. Ze neemt hier, ondanks de grote drukte, de tijd voor, en dat noem ik echte service. Terwijl je eigenlijk niets liever wil dan een hap nemen van dat mooie gerechtje dat voor je neus staat te pronken, weet ze toch je aandacht even vast te houden. En na deze toelichting wil je nóg liever proeven van de kookkunsten van Leon en zijn team.

Het eten

Restaurant LEF wist ons die avond te verrassen. Letterlijk. We mochten namelijk genieten van het verrassingsmenu, dat sinds kort op de kaart staat. Het enige wat je hoeft te doen is het aantal gangen uitkiezen en vervolgens kun je gerust achterover zakken in je stoel om de avond over je heen te laten komen. Want zorgen maken hoef je je hier zeker niet. Dit wordt gegarandeerd een aangename verrassing, of beter gezegd spectaculaire verrassing. Zo gezegd zo gedaan gingen we voor het 5-gangenmenu. Want ja, als ik het doe dan doe ik het ook goed. En ik was niet de enige die het die avond goed deed, want ook LEF kon er wat van. De eerste verrassing was een frisse salade met schapenkaas. Een erg lekker begin, dat smaakte naar meer. Daarna volgde een perfect gegaard stukje parelhoen op een bedje van spinazie met een risottokoekje (dat ik definitief ga proberen na te maken, zo lekker!). En alsof dat nog niet genoeg was werd ik bij de derde gang verrast met een van mijn favoriete gerechten van dit seizoen: een pittig pompoensoepje. Maar de grootste en lekkerste verrassing was toch wel het hoofdgerecht. Ook hier is er weer fantastisch ingespeeld op het seizoen, namelijk het wildseizoen. En ik kan je vertellen dat ik van dit hertenbiefstuk en hertenstoofpotje aardig wild werd! Samen met het amandelaardappeltje en de rode kool, die je doet denken aan koude winteravonden bij oma, was dit een gerecht om je vingers bij af te likken. Hier wordt met passie gekookt, en dat proef je. En hoewel ik na deze vier voortreffelijke gerechten al behoorlijk vol zat, kon ik het dessert niet laten staan toen het eenmaal voor mijn neus verscheen. Daar had ik dan ook geen moment spijt van, want het verrassingsmenu werd bekroond met een trifle van hangop, een fruitig mangosorbet, en de lekkerste crumble die ik in tijden heb geproefd. Wat een geweldige afsluiter van een geweldig menu!

Gelukkig kon ik quasi rollend op mijn bolle buikje naar huis, om daar na te genieten van deze ronduit geslaagde avond. Op deze manier wil ik mij wel vaker laten verrassen! Met dit menu heeft LEF mij minstens 100 redenen gegeven om hier vaker terug te komen. Ik ga dit zeker doen, nu jullie nog!

Neem een kijkje op de website van Restaurant LEF in Elst!

Ga terug