ODE – Elst

Eten maakt gelukkig, en afgelopen week woensdag was ik de gelukkigste mens op aarde. Ik ging namelijk uiteten bij restaurant ODE in Elst, waar ik het ene na het andere culinaire hoogtepunt beleefde. Ik kan er een lang verhaal omheen breien, maar eigenlijk sta ik gewoon te popelen om te mogen delen wat ik die avond meemaakte. Dus stop waar je mee bezig bent en laat je meeslepen in de wondere wereld van restaurant ODE.

De sfeer

Restaurant Ode is gelegen in het kleine maar gezellige centrum van Elst. In de zomer kun je hier heerlijk op het terras zitten en met een wijntje in de hand genieten van de zon en de dorpssfeer. Helaas hebben de zomerse temperaturen inmiddels plaatsgemaakt voor de winter, maar dat betekent wel dat we kennis kunnen en willen maken met de binnenzijde van dit rustikaal ingerichte restaurant met een modern tintje. Bij binnenkomst is de eerste blikvanger de grote bar, met daarvoor een aantal hoge tafels met stoelen. Hier kun je prima vertoeven in een iets minder formele sfeer. Ga je voor een chique diner, kom je met een grote groep, of ben je down to earth en zit je liever aan een gewone tafel? Dan heeft dit restaurant nog twee andere ruimtes te bieden. Het absolute pronkstuk, als je het mij vraagt, is de open haard die een warme en gezellige gloed verspreidt. Dit zorgt voor een thuisgevoel waardoor je nooit meer weg wilt (wat je na het eten sowieso niet meer wilt, maar daarover later meer). De inrichting is elegant en hartelijk, en straalt bovendien zelfverzekerdheid uit. Want bij ODE weten ze waar ze mee bezig zijn. Dat merk je ook terug in de service. Kennis van eten, wijn en de wijze waarop je een gast tevreden houdt staan hier bovenaan het lijstje. Het fundament voor een geslaagd diner stond dus al, maar de invulling hiervan is wat deze avond voor mij onvergetelijk maakte.

Het eten

Nou moet ik toegeven dat dit niet de eerste keer was dat ik ging eten bij ODE. Na al eerder te hebben geproefd van zowel de lunch- als de dinerkaart waren mijn verwachtingen behoorlijk hoog. Hoewel ik er het volste vertrouwen in had dat ik ook deze keer dik tevreden naar huis zou gaan, had ik niet verwacht dat mijn verwachtingen op zo een spectaculaire wijze zouden worden overtroffen. We werden ontvangen met een glaasje prosecco, waarna een 5-gangendiner volgde dat ik niet beter had kunnen wensen. Het eten barstte van de creativiteit in zowel smaak als presentatie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een amuse van huisgemaakte aardappelsalade, geserveerd in een eierschaal, gepresenteerd op een bedje van hooi en die ook nog eens voortreffelijk smaakt? Met iedere gang viel mijn mond opnieuw open van verbazing en maakte mijn hart een sprongetje. Zo proefde ik voor het eerst een bouillabaisse, en die viel met zijn pittige ondertoon en zachte structuur goed in de smaak. We werden verder verwend met een heerlijk stuk zeebaars aan mosterdsaus en als hoofdgang een perfect gebakken stuk kalfsvlees, waarnaar ik nu alweer terug verlang. Maar mijn persoonlijke hoogtepunt was toch wel de huisgemaakte bitterbal van kalfsvlees die bij de hoofdgang werd geserveerd. Ik heb nooit geweten dat een bitterbal zoveel gelukzaligheid kan verspreiden. Of was toch het dessert mijn favoriet? Dat was namelijk een zalig puntje cheesecake met een pistachekoekje en likeur 43-ijs op een bedje van – jawel hoor – knetterijs! Ik voelde me net een klein kind in een snoepwinkel, maar dan nog 100 keer beter. Een keuze maken hieruit is écht onmogelijk, en dit is niet eens alles wat wij deze avond hebben mogen proeven. Deze avond grensde voor mij aan perfectie, waarvoor ik restaurant ODE alleen maar kan bedanken.

Waarschijnlijk beschrijf ik met mijn enthousiasme bij lange na niet hoe fantastisch het echt was. Dat is nu eenmaal niet in woorden te vatten. Er zit dus maar één ding op, en dat is zo snel mogelijk zelf hier langsgaan en ervaren wat zulk goed eten met je kan doen. Ik ga in ieder geval mijn agenda er even bij pakken en kijken wanneer het tijd wordt om mezelf weer zo gelukkig te maken.

Neem een kijkje op de website van Restaurant Ode

Ga terug

Contact

Heb je vragen, ideeën of opmerkingen? Mail ze dan naar maike@maikeseetblog.nl.

Mis nooit meer iets

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen, recepten en leuke recensies? Mis nooit meer iets en volg me!

Zoeken

© Maike's Eetblog

Powered by Another Concept