• Voor iedere thuiskok
  • Toegankelijke recepten
  • Verrassend comfort food

Sinaasappel-kaneel stoofpotje

10 januari, 2016

Sommige gerechten staan al eeuwen op mijn to-do lijstje, en lijken daar voorlopig ook nog wel even te blijven staan. Geen tijd, geen geld, geen ingrediënten of niet de juiste benodigdheden. Het zijn de grootste vijanden van een kok. Met trots mag ik jullie vertellen dat ik deze vijanden onlangs uit mijn keuken heb verbannen om het lijstje een stukje korter te kunnen maken. Het stoofpotje moest eindelijk zijn entréé maken in mijn keuken. Omdat ik altijd dacht dat een slowcooker en dus ook zeeën van tijd een pré voor dit gerecht zijn, is het er nooit van gekomen. Maar toen kwam ik een tip tegen die mijn leven veranderde: een tabel die de gaartijd in een slowcooker omzet in de gaartijd in een gewone pan. Geweldig! Dus haastte ik me naar de slager om een mooi stuk vlees te bemachtigen en zocht ik ingrediënten bijeen die een ware smaakexplosie zouden veroorzaken. En een smaakexplosie was het zeker. Tijdens het koken verspreidde zich een geur door het huis die mij en omstanders liet watertanden, en toen het moment van proeven eindelijk was aangebroken werden alle hoge verwachtingen in één hap waargemaakt. Het was een sprookje op een bordje, oftewel een sprookbordje. Zo werd het stoofpotje verbannen van mijn to-do lijstje, en het sudderde nog lang en gelukkig.

Ingrediënten (2 porties):

  • 500 gram bieflap
  • 360 ml runderbouillon
  • 1 grote ui
  • 1 sinaasappel
  • azijn
  • 1 knoflookteen
  • soja saus
  • vissaus
  • tijm
  • rozemarijn
  • salie
  • 1 laurierblad
  • peper & zout

Zo maak je het:

Hak de ui in grove stukken en hak de knoflook fijn. Rasp de schil van de sinaasappel en houdt deze apart.

Snij het vlees in blokjes van 2×2 cm en bestrooi met peper en zout. Verhit olie in een pan en bak het vlees kort aan alle kanten, zodat het een mooi kleurtje krijgt (let op: het vlees moet zo rauw mogelijk blijven).  Verwijder het vlees uit de pan en bewaar het in een kommetje.

Bak in diezelfde pan de ui en voeg na 2 minuten de knoflook toe. Verdeel de sinaasappel in twee helften en pers het sap in de pan. Laat dit al roerend eventjes sudderen. Giet dit over in een kookpan.
Voeg dan het vlees, de runderbouillon, de helft van de sinaasappelrasp, 1 tl azijn, 2 tl kaneel, 1 tl sojasaus, 2 tl vissaus, 1 tl rozemarijn, 2 tl tijm, 1 stengeltje salie (of 2 tl salie kruiden) en het laurierblad toe. Roer goed door de pan.

Dan is het tijd om het geheel te laten stoven. Doe de deksel op de kookpan en laat het stoofpotje op laag vuur 45 minuten stoven.

Geniet ervan!

Ga terug