• Voor iedere thuiskok
  • Toegankelijke recepten
  • Verrassend comfort food

Thaise portobello burger

14 januari, 2016

Soms probeer ik te bedenken wat ik die avond eens zal eten, wanneer er plotseling twee figuren op mijn schouders neerstrijken. De een is een engeltje, de ander een bengeltje. Het engeltje gaat natuurlijk voor een gezond gerecht, maar het bengeltje doet goed zijn best om daar een stokje voor te steken. Uiterst gemotiveerd om te winnen jagen ze allerlei ideeën door mijn hoofd die verschillender van aard niet kunnen zijn. Beïnvloedbaar als ik ben weet ik uiteindelijk helemaal niet meer waar ik nou eigenlijk zin in heb, met als resultaat dat de ruzie op mijn schouders doorgaat maar mijn pan leeg dreigt te blijven. Maar dan verschijnt mijn redder in nood: cupido. Hij schiet zijn liefdespijlen af, en het engeltje en het bengeltje worden verzoend. Hun liefdesbaby (en daarmee kom ik eindelijk tot de clue) is deze Thaise portobello burger! Net zo lekker als een echte hamburger, maar dan een stuk gezonder. Zo kun je gegarandeerd genieten zonder enig schuldgevoel, en hou je zowel de engel als de bengel in jou tevreden.

Ingrediënten:

  • 2 portobello’s
  • 125 gram rundergehakt
  • 1 rode chilipeper
  • 1 cm gember
  • 1 limoen
  • 2 tl sojasaus
  • 1 ei
  • peper & zout
  • (kokos)olie
  • 35 gram taugé
  • sesamzaadjes
  • 1 tl vissaus
  • mayonaise
  • chilisaus

Zo maak je het:

Doe het rundergehakt in een kom.
Snijdt de chilipeper in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Hak 1 helft in dunne reepjes en voeg deze aan het rundergehakt toe. Schil de gember en rasp deze boven de kom. Verdeel de limoen in twee helften en pers een helft boven de kom uit. Voeg het ei toe en meng het geheel goed door elkaar. Breng het gehakt op smaak met peper en zout.

Vorm een hamburger van het gehakt. Maak hem iets groter dan bedoeld, want hij krimpt in de pan. Verhit (kokos)olie in een pan en bak de hamburger ca. 10 minuten totdat hij aan beide kanten goudbruin en gaar is.

Verhit ondertussen een andere pan zonder olie. Leg de twee portobello’s  hierin en rooster deze totdat ze zacht worden. Keer ze regelmatig om.

Verhit als de hamburgers bijna klaar zijn een derde pan met een beetje olie. Voeg de taugé hier aan toe en bak deze kort mee. Voeg dan de vissaus toe, roer goed door en zet het vuur uit.

Meng in een kommetje een beetje mayonaise met wat chilisaus.

Dan is het tijd om de hamburger te bouwen. Leg een portobello onderop. Leg de hamburer hierop en smeer wat chilimayonaise er overheen. Beleg de hamburger met de  taugé en sluit af met wat sesamzaadjes. Leg dan de andere portobello bovenop.

Geniet ervan!

Ga terug